• itulau_fanua

tala fou

O le amataga ma le atinaʻeina o le Yoga

Yoga, o se faiga masani na afua mai Initia anamua, ua maua nei le lauiloa i le lalolagi atoa. E le na o se auala e faamalositino ai le tino ae o se ala foi i le ausiaina o le lotogatasi ma le lotogatasi o le mafaufau, tino, ma le agaga. O le amataga ma le atinaʻeina o le yoga ua tumu i mea lilo ma talatuu, e faitau afe tausaga. O lenei tusiga o le a suʻesuʻeina le amataga, atinaʻe faʻasolopito, ma faatosinaga faʻaonaponei o yoga, faʻaalia le uiga loloto ma le uiga ese o lenei faiga anamua.


 

1. Le Amataga o Yoga

1.1 Tulaga Initia Anamua
O le Yoga na afua mai i Initia anamua ma e fesoʻotaʻi vavalalata ma faiga faʻalelotu ma filosofia e pei ole Hindu ma Buddhism. I Initia anamua, sa manatu le yoga o se ala i le saʻolotoga faaleagaga ma le filemu i totonu. Na suʻesuʻeina e fomaʻi mea lilo o le mafaufau ma le tino e ala i tuʻuga eseese, pulea o le manava, ma metotia mafaufau loloto, e faʻamoemoe e ausia le ogatasi ma le atulaulau.

1.2 Le A'afiaga o le "Yoga Sutras"
O le "Yoga Sutras," o se tasi o tusitusiga pito i leva i totonu o le yoga system, na tusia e le Indian sage Patanjali. O lenei tusitusiga masani o loʻo faʻamatalaina i luga o le auala e valu o le yoga, e aofia ai taʻiala faʻapitoa, faʻamamaina o le tino, faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga, pulea le manava, aveese faʻalogo, mafaufau loloto, poto, ma le faʻasaʻolotoga o le mafaufau. O le "Yoga Sutras" a Patanjali na faʻavaeina se faavae mautu mo le atinaʻeina o yoga ma avea ma taʻiala mo lōia i le lumanaʻi.

2. Le Talafaasolopito o Atinaʻe o Yoga

2.1 Le Vaitaimi Yoga masani
Ole Vasega Classical Yoga e faʻailogaina le vaega muamua o le atinaʻeina o yoga, pe a ma le 300 TLM i le 300 TA. I le taimi lea, na faasolosolo malie ona vavae ese le yoga mai faiga faʻalelotu ma filosofia ma fausia ai se faiga tutoʻatasi. O matai o le yoga na amata ona faʻatulagaina ma faʻasalalau le malamalama yoga, e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o aʻoga ma tu ma aga eseese. Faatasi ai ma i latou, o Hatha Yoga o le sui sili lea o yoga masani, faʻamamafaina le fesoʻotaʻiga i le va o le tino ma le mafaufau e ala i le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma le manava pulea e ausia ai le lotogatasi.

2.2 Le Faʻasalalauina o Yoga i Initia
A o faʻaauau pea ona faʻaleleia le faiga o le yoga, na amata ona salalau lautele i Initia. I le taaʻina e lotu e pei o le Hindu ma le Buddhism, na faasolosolo malie lava ona avea yoga ma masani masani. Ua salalau atu foi i atunuu tuaoi, e pei o Nepal ma Sri Lanka, e matua aafia ai aganuu i le lotoifale.

2.3 Fa'atomuaga a Yoga i Sisifo
I le faaiuga o le 19th ma le amataga o le 20th seneturi, na amata ai ona faʻafeiloaʻi le yoga i atunuu i Sisifo. I le taimi muamua, na vaʻaia o se sui o le mysticism i Sasaʻe. Ae ui i lea, ina ua faateleina le manaoga o tagata mo le soifua maloloina faalemafaufau ma faaletino, na faasolosolo malie lava ona lauiloa le yoga i Sisifo. O le tele o matai yoga na malaga atu i atunuu i Sisifo e aʻoaʻo le yoga, ma ofoina atu vasega na mafua ai le faʻasalalauina o yoga i le lalolagi atoa.


2.4 Le Atina'e Eseese ole Yoga Fa'aonaponei
I sosaiete faʻaonaponei, ua atiaʻe le yoga i se faiga faʻapitoa. I le faaopoopo atu i le Hatha Yoga masani, o sitaili fou e pei o Ashtanga Yoga, Bikram Yoga, ma Vinyasa Yoga ua aliaʻe mai. O nei sitaili o loʻo i ai uiga maʻoti e tusa ai ma tuʻuga, pulea le manava, ma le mafaufau loloto, faʻafeiloaʻi i vaega eseese o tagata. E le gata i lea, ua amata ona tuʻufaʻatasia le yoga ma isi ituaiga o faʻamalositino, e pei o le siva yoga ma le polo yoga, e ofoina atu le tele o filifiliga mo tagata taʻitoʻatasi.

3. Le Aafiaga Faʻaonaponei o Yoga

3.1 Si'itia le Soifua Maloloina Faaletino ma le Mafaufau
I le avea ai o se auala e faʻamalositino ai le tino, o le yoga e ofoina atu tulaga faʻapitoa. E ala i faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma le manava, yoga e mafai ona fesoasoani e faʻaleleia le fetuutuunai, malosi, ma le paleni, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le cardiovascular function ma le metabolism. E le gata i lea, o le yoga e mafai ona faʻamalolo le atuatuvale, faʻaleleia le moe, faʻatonutonu lagona, ma faʻaleleia le soifua maloloina o le tino ma le mafaufau.

3.2 Fesoasoani i le Tuputupu Ae Faaleagaga
O le Yoga e le na o se ituaiga o faamalositino faaletino ae o se auala foi i le ausiaina o le lotogatasi ma le lotogatasi o le mafaufau, tino, ma le agaga. E ala i le mafaufau loloto ma le manava, e fesoasoani ai le yoga i tagata taʻitoʻatasi e suʻesuʻe lo latou lalolagi i totonu, iloa o latou gafatia ma le poto. E ala i le faʻataʻitaʻiina ma le mafaufau loloto, e mafai e le au fai yoga ona faasolosolo malie ona maua le filemu i totonu ma le saʻolotoga, ausia tulaga maualuga faaleagaga.

3.3 Fa'atupuina le Tu'ufa'atasiga Fa'aagafesootai ma Aganu'u
I sosaiete faʻaonaponei, ua avea le yoga ma se gaioiga faʻaagafesootai lauiloa. E fesoʻotaʻi tagata ma uo tutusa mafaufau e ala i vasega yoga ma faʻatasiga, faʻasoa le fiafia e aumaia e yoga i le mafaufau ma le tino. Ua avea foi le Yoga ma alalaupapa mo fefaʻatauaʻiga faʻale-aganuʻu, faʻatagaina tagata mai atunuʻu eseese ma itulagi e malamalama ma faʻaaloalo le tasi i le isi, faʻalauteleina le tuʻufaʻatasia o aganuu ma atinaʻe.

I le avea ai o se faiga faʻataʻitaʻi anamua e afua mai Initia, o le amataga o le yoga ma le tala faʻasolopito o loʻo tumu i mea lilo ma talatuu. Mai le talitonuga faʻalelotu ma filosofia o Initia anamua i le faʻalauteleina o atinaʻe i sosaiete faʻaonaponei, o loʻo faʻaauau pea ona fetuunaʻi le yoga i manaʻoga o taimi, ma avea o se gaioiga faʻavaomalo mo le soifua maloloina faaletino ma le mafaufau. I le lumanaʻi, aʻo faʻateleina le taulaʻi atu o tagata i le soifua manuia faaletino ma le mafaufau ma le tuputupu aʻe faaleagaga, o le a faʻaauau pea ona faia e le yoga se sao taua, e aumaia ai le tele o faʻamanuiaga ma malamalamaaga i tagata soifua.


 

Taimi meli: Aukuso-28-2024